Rituelen en symbolen

Afscheidskoers

Ritueel
 
Een ritueel is een handeling die betekenis geeft. Bij het ritueel hoort een symbool. Bij een huwelijk hoort het aanschuiven van ringen. De ring als symbool van oneindigheid van liefde.
 
Het lichtritueel: Met de vlam van een kaars worden andere kaarsen aangestoken. De eerste kaars staat symbool voor het leven van de overledene. Hij of zij geeft het leven en het licht door aan de kinderen en kleinkinderen.
Het licht van de kaarsen zorgt dat de overledene nog even in de schijnwerper staat. Je staat stil bij het leven van de overledene en je aandacht is bij wie hij of zij was en wat hij of zij voor jou heeft betekend.
 
Het is belangrijk dat het past bij het leven van de overledene, zodat het herkenbaar is voor iedereen die bij de plechtigheid aanwezig is.

 
Symbool
 
In gesprekken met nabestaanden proberen we HET symbool te ontdekken dat bij de overledene past. Dit  symbool kan het thema zijnt in de viering.
 
Bij de foto: De boom die op deze plek stond, had een bijzonder plaatsje in mijn hart. De grove den moest wijken om meer lucht te geven aan de andere bomen. Met zaagsel en restjes schors heb ik een hart op de stronk gevormd. Op deze manier uit ik met een ritueel en met een symbool het gevoel dat ik heb en had bij deze boom.

Contactformulier via de website

Delen: