Afscheid van uw huisdier

Afscheidskoers

De bijzondere band.
 
Het overlijden van een huisdier kan je onverwacht diep raken. Er komen gevoelens naar boven die zo heftig kunnen zijn dat je een tijd van slag bent. De omgeving staat niet altijd open voor een gesprek want 'het was maar een hond' en 'anders neem je toch gewoon een nieuwe'.

De goede band tussen het dier en zijn baas is hecht en diep. Rouw is de keerzijde van liefde: hoe meer je om je huisdier hebt gegeven, hoe pijnlijker het verdriet van het verlies.

Ik was 6 jaar oud toen mijn ouders een hond namen.  22 jaar oud en de deur al uit toen zij hem in moesten laten slapen. Het was onmogelijk voor mij om me voor te stellen dat de hond er niet meer zou zijn. Ik wist gewoon niet anders dan dat hij er altijd was!
Weten dat 14 jaar voor een hond hoogbejaard is en dat het nou eenmaal gebeurd doet niets af aan het verdriet. Integendeel! Je kent je hond het beste op het einde van zijn leven!

Ik zag jaren later dat het konijn van mijn dochter stierf. Zij was zo ziek en we wisten dat ze het niet zou halen. De tocht naar de dierenarts wilde ik haar besparen vanwege de stress. Ik bleef de hele nacht bij haar waken en maakte het haar zo comfortabel mogelijk.

Na haar sterven hebben we haar naar het dierencrematorium gebracht. In een kleine kamer hebben we bij haar lijfje muziek gedraaid en de herinneringen aan haar gedeeld. We wisten niet hoe lang we bij haar mochten blijven en eigenlijk wisten we ook niet wat we nog zouden kunnen doen. Heel begrijpelijk als je beseft dat een dier dezelfde dag van het overlijden of hooguit een dag later al begraven of gecremeerd wordt.

Ook hier helpen symbolen en rituelen bij de verwerking van alle emoties die erbij komen kijken.

Contactformulier via de website

Delen: