Passende woorden

Afscheidskoers

Passen de woorden spontaniteit, maatwerk en uitvaart bij elkaar?
 
Wat is maatwerk?
1) Het op de juiste maat maken van kleding 2) Nauwkeurig afgestemde arbeid 3) Op maat gemaakt 4) Precisie arbeid 5) Precisiearbeid 6) Werk op bestelling gemaakt 
Gevonden op http://www.mijnwoordenboek.nl
 
Maatwerk is voor uitvaartondernemers al jaren de gewoonste zaak van de wereld. De eerste keer dat ik dit zag, was ik volkomen overtuigd. Met zowel genoegen als begrip zag ik in de strips van Lucky Luke de werkwijze van mijn favoriet, de begrafenisondernemer met zijn uitgestreken gezicht en zijn ongezonde teint. Zodra er met pistolen wordt gespeeld komt hij in beeld. Het symbool van zijn deskundig maatwerk is de duimstok, waarmee hij alvast achter de schutters aanloopt. Je moet tenslotte wel de juiste kist aanmeten. Stel dat je die maat niet op voorraad hebt, dan moet je aan de slag! ;-)
 
Bij een ‘nieuwsfeit’ van de hilarische nep-nieuwssite Nieuwspaal dacht ik er meteen aan terug. Het artikel is gepubliceerd op 24 april 2017 met als titel ‘Meeste Nederlanders kennen hun kistmaat niet’.
 
Maatwerk bij uitvaarten is meer dan alleen de maat van de kist. Maatwerk is de ceremonie die een passende afsluiting is van dat ene, specifieke, unieke leven. Maatwerk zit in de teksten, de muziek, de rituelen en de symboliek die in een viering worden gebruikt.
 
Maatwerk staat niet vast.  Bij ritueel begeleiden hoort het schrijven van een levensverhaal. Juist omdat de ritueel begeleider de overleden persoon niet gekend heeft, is het zaak om goed naar het levensverhaal te luisteren. Een patroon dat zich aftekent is niet altijd herkend door de nabestaanden. Mijn neutrale luisterhouding kan een dergelijke rode draad oppikken. Nog mooier is, als deze rode draad mij inspireert. Hield iemand de regie tijdens zijn leven? Dan had hij de touwtjes in handen. Daar kan al iets mee worden gedaan. Spreekwoorden en gezegden die bij iemand passen kunnen in een letterlijke uitvoering leiden tot een uniek ritueel: maatwerk dus!
 
De lakens uitdelen? De broek aan? Geweldig! Haantje de voorste, voor een dubbeltje op de eerste rang zitten of zijn laatste oortje versnoepen.
Een ritueel begeleider kan hier iets mee. De ene ritueel begeleider is daarbij de andere niet. Geef 10 koks dezelfde ingrediënten en ze maken ieder hun eigen gerecht. Zo werkt het ook bij de ritueel begeleider. Iedereen heeft zijn specifieke denk- en handelwijze en neemt die mee.
 
Factoren als een familie (doe maar gewoon, dat is al gek genoeg), budget, tijd en mogelijkheden spelen een rol. Ik vind het dan een uitdaging om een ritueel te vinden dat past. Want ook deze factoren leiden tot maatwerk.  

Delen: